זני קפה וטעם הקפה

Varieties of coffeeישנם זנים רבים של קפה אולם רק שניים משמשים למשקאות קפה: ערביקה ורובוסטה ואילו השאר משמשים בעיקר לתעשיות הקוסמטיקה. הסוד האמיתי בטעם הקפה ואופיו, טמון בשני זנים שמקורם בצמח אחד, בן משפחת הקופיאה:
זן הערביקה היקר והאיכותי וזן הרובוסטה ששמו הבוטני הוא קנפורה. ההבדלים ביניהם ניכרים בעמידות ובטיפוח שנדרש, בתכולת הקפאין, בטעם ובטיב.
לכך מתווספים גם שיטות קטיף ואזורי גידול שונים, וכל אלא קובעים יחדיו את איכות הקפה ומחירו .

זני ערביקה – האצילות מחייבת

קפה ערביקה, הוא זן קפה שמקורו בארצות ערב, אתיופיה ותימן בפרט, משמש להכנת קפה (ישנם זני קפה המיועדים לקוסמטיקה). לקפה ערביקה שמות נוספים: קפה ההרים וקפה ערבי. זו קפה זה גודל עוד לפני כאלף שנים בארצות ערב.
מקובל לחשוב כי הערביקה הוא זן הקפה הראשון שתורבת עוד לפני למעלה מאלף שנים בחצי האי ערב .
הערביקה נחשב למין שממנו ניתן להכין קפה משובח יותר מאשר רובוסטה. הערביקה מכיל גם פחות קפאין טעמים קצת יותר מתקתקים , קרמה פחותה ומריריות עדינה .
הערביקה גדלה בגבהים שבין 1000-2000 מטרים, צורת הפולים ארוכה ושטוחה וצבעם ירוק.
מכל שיח קפה ניתן להפיק עד 5 ק”ג של פולים אך זה משתנה בהתאם לאקלים.

תנאי גידול: גדל בתנאי חום, רגיש מאוד לקור, גובה 1000-2000, מטר אוהב מים.
מאפייני טעם: קפה משובח, מכיל מעט קפאין, טעם מתקתק.



מעל 70% מתצרוכת הקפה בעולם מופקת מזני ערביקה המשובחים והעדינים. רשימת תנאי הגידול שלהם לא היתה מביישת אפילו את האצילים שבצמחים.
הם אוהבים מים ואדמה דשנה, הם מעדיפים אזורי גידול בגובה שבין 1000 ל-3000 מטר ואור שמש רב מדי מזיק להם.
זני ערביקה נחשבים לאיכותיים יותר, הם בעלי ארומה עמוקה וטעמם העשיר מאופיין בקורטוב של מתקתקות וחממצות מעודנת.

זני הרובוסטה – הקשוחים והחזקים

על אופיו של הזן העמיד הזה, מעיד שמו הלועזי ”רובוסטה”, שתרגומו לעברית הוא ”חסון”. זני הרובוסטה, שמקורם בקונגו הבלגית, הם עממיים ועמידים יותר מהערביקה ומחירם נמוך יחסית. צורת הפולים היא קמורה עגולה, וצבעם ירוק בהיר. הרובוסטה ניחן במרירות וכמות קפאין גבוהה (בין 2 ל-4.5 אחוזים), וקרמה עבה .
זנים אלה, הידועים גם בשם קופיאה קנפורה, גדלים במישורים ובגובה מירבי של 1000 מ’.
טעמם של זני הרובוסטה מריר ואופיים גס משהוא, ובמרבית המיקרים הם משמשים כתוספת לתערובות שונות של זני הערביקה. זני הרובוסטה מעניקים לקפה את הגוף שלו ולמעשה טממם של סוגי קפה רבים אינו שלם ללא נוכחות הרובוסטה.



תערובת הקפה

הקפה שאנו שותים: מכיל ברוב המיקרים תערובת של זני ערביקה בתוספת מעט רובוסטה. היחסים השונים הם אלה שיוצרים לכל משקה טעם ייחודי משלו.
תערובת הקפה ואופן הקלייה, הם מבין המרכיבים המשמעותיים ביותר בקביעת איכות הקפה. באיטליה לכל אחד יש את בית הקפה שלו, ששם האספרסו הכי טעים. גם בארץ יותר ויותר בתי קפה מבינים את החשיבות ומציעים קפה בקלייה עצמית או לפחות בלנד פרטי. ניתן למצוא מבין התערובות המוצעים לכם את זו שטעמה יערוב לחיכם ויהיה הכי לטעמכם.
הן הערביקה והן הרובוסטה מתמלקים לתתי זנים שונים וזאת בהתאם לאזור בו הם גדלים בדרך כלל הם גם קרואים על שם האזור שבו הם גדלים.




מתתי הזנים בדרך כלל יוצרים את התערובות . ברוב המקרים היחס בתערובת הוא 20%-30% רובוסטה ו 70%-80% ערביקה .
ככל שיחס הערביקה גדל התערובת נחשבת לאיכותית יותר (לא בהכרח לטעימה יותר) ויקרה יותר.
כמובן שתערובת עם יחס רובוסטה גבוה תתאפיין גם בקרמה עשירה יוטעם מריר .
כל חברת קפה מרכיבה לעצמה את התערובות שלה כשהחכמה היא למצוא את השילוב המנצח ולקלוע לטעמו של הלקוח.


מספר הגולשים שצפו בעמוד זה: 8,769 views
[Total: 2   Average: 4.5/5]